Werkboek

Hoe plan ik mijn huiswerk?

Het werkboek Hoe plan ik mijn huiswerk bestaat uit 10 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk kan per les of trainingssessie gemaakt worden. Er staan opdrachten in, die ingevuld kunnen worden door de jongere.

De jongere mag zelf doelen stellen waar hij/zij aan wil werken, bijvoorbeeld eerder beginnen met mijn huiswerk, beter opletten in de les of een hoger cijfer halen voor Frans.

Er wordt middels een opbouwend programma gewerkt, waardoor er nieuwe vaardigheden worden toegevoegd aan de vaardigheden die in de hoofdstukken ervoor zijn behandeld. Zo wordt besproken hoe een agenda gebruikt kan worden en wat een to do list voor aanvullende functie kan hebben. De jongere probeert de vaardigheden uit en kan daarbij aangeven wat er handig en onhandig aan is, zodat er een persoonlijk plan ontstaat.

Door middel van het opstellen van een weekschema krijgt de jongere inzicht in de tijdsindeling in een week en wordt er beter zichtbaar wanneer huiswerk gemaakt kan worden en wanneer er tijd is voor ontspanning.

Er wordt aandacht besteed aan concentratie tijdens het maken van huiswerk en tijdens de les. Daarnaast worden er verschillende leerstrategie├źn besproken.

Ten slotte wordt er een plan gemaakt om de nieuw geleerde vaardigheden te blijven gebruiken.